Dane teleadresowe
ul. Oleska 48, pokój 14
Tel. (+48) 77 452 73 14
aldona.gizinska[at]uni.opole.pl

Konsultacje (semestr letni 2020/2021)

wtorek 9:30 – 11:00 (I połowa semestru) (Ms Teams)
środa 14:00 – 15:30 (ul. Oleska 48, pokój 14)

Proszę o wcześniejszy kontakt mailowy w celu dopisania do grupy na Ms Teams.
 

 


Wykształcenie

2010 – licencjat (biotechnologia), Wydział Przyrodniczo-Techniczny, Uniwersytet Opolski.
2012 – licencjat (biologia spec. bioinformatyka), Wydział Przyrodniczo-Techniczny, Uniwersytet Opolski.
2012 – magister (biotechnologia spec. biotechnologia kosmetyków i wybranych farmaceutyków), Wydział Przyrodniczo-Techniczny, Uniwersytet Opolski.
2018 – doktor (obszar nauk przyrodniczych, dziedzina nauk biologicznych, dyscyplina biologia), Wydział Przyrodniczo-Techniczny, Uniwersytet Opolski.

Zainteresowania badawcze
• Struktura i funkcjonowanie kambium waskularnego, w tym mechanizm tworzenia piętrowej struktury kambium, wpływ wzrostu intruzywnego na wzrost obwodu cylindra kambium, lokalizacja wzrostu intruzywnego w obrębie inicjałów kambium i ich pochodnych z uwzględnieniem rodzaju naprężeń mechanicznych występujących w obrębie kambium, ksylemu i floemu.
• Wpływ czynników środowiskowych na anatomię drewna.
• Wpływ czynników środowiskowych na rozmieszczenie geograficzne drzew o różnym typie naczyniowości drewna.
• Strategie adaptacyjne stosowane przez drzewa liściaste.

Projekty naukowe
1.05.2015 – 30.09.2015 – współwykonawca w projekcie naukowym prowadzonym przez Polską Akademię Nauk Ogród Botaniczny – CZRBP oraz Instytut Badawczy Leśnictwa.
4.08.2016 – 30.11.2016
– współwykonawca w projekcie naukowym prowadzonym przez Instytut Badawczy Leśnictwa i Śląski Ogród Botaniczny.

Witryna, którą obecnie przeglądasz, wykorzystuje pliki cookies w celu poprawnej realizacji dostarczanych usług i informacji oraz w celach gromadzenia anonimowych informacji statystycznych. Więcej informacji >>

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close